Австралийският филм “ОКЕАН ДО НЕБЕТО на Майкъл Дилън получи Голямата на награда

...
Австралийският филм “ОКЕАН ДО НЕБЕТО на Майкъл Дилън получи Голямата на награда
Коментари Харесай

Австралийски филм получи голямата награда на Банско филм фест


Австралийският филм  “ОКЕАН ДО НЕБЕТО ” на Майкъл Дилън получи Голямата на премия на Банско филм фест в юбилейното му, 20-о издание.

В претекстовете на журито написа: Филм, съдържащ в себе си детайлите на същински трилър, който журито изгледа на един мирис, макар че беше най-дългия в спортната стратегия. Напрегнат и динамичен роман за едно рисковано премеждие от устието на река Ганг до нейния извор в Хималаите. Този филм, даже и самичък, би съумял да покрие всички останали категории.
СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА ЖУРИТО –    “ГОЛАТА ПЛАНИНА ”, Алекс Чикон, Испания
Мотивация на журито: Великолепно разказана история, която освен показва брилянтниаоператорска и монтажна работа, само че и ни споделя за едно историческо достижение в хималайския алпинизъм. Авторът не пропуща да ни напомни за трагичните събития в Пакистан, които слагат търсачите на мощни чувства в нова, несигурна и сложна за оцеляване среда, в която са значими освен алпинистките умения. 
НАГРАДА НА ОБЩИНА БАНСКО ЗА КУЛТУРА НА ПЛАНИНАРСКИТЕ НАРОДИ –  “ЧОЛИТАС ”, Хайме Мурсиего, Пабло Ирабуру, Испания.
Мотивация на журито: Пет смели дами, които нямат нищо общо освен между тях, само че и с алпинизма, се впускат в приключението на живота си. Пътят им към Аконкагуа прекатурва освен техния живот, само че и този на феновете. Великолепна история, която ни кара най-малко за малко да забравим дребните проблеми в живота си и да се възхитим на смелостта на петте девойки, без значение, че единствено две от тях стъпват на върха. Върхът е прелестна метафора, която ни демонстрира по какъв начин всеки от нас може да промени живота си, стига да има задоволително воля за идната стъпка. 

НАГРАДА ЗА ЦЯЛОСТНА РЕАЛИЗАЦИЯ В ЕКСТРЕМНИ УСЛОВИЯ –  “К2: НЕВЪЗМОЖНОТО СПУСКАНЕ ”, Славомир Батура, Австрия.

Изключителен филм, който ни демонстрира новите измерения на рисковите спортове. Спускането със ски по най-опасния връх на света, който рядко позволява хора до себе си, е героизъм, документиран по най-вълнуващия вероятен метод. Филмът ни демонстрира освен какъв брой е значима отборната работа във всяка една житейска задача, само че също по този начин ни дава да разберем, че актуалните технологии могат да се употребяват освен, с цел да “показваме мускули ”, само че и за избавяне на човешки живот. Вълнуваща история, която ни кара да почитаме полския алпинизъм още повече!

НАГРАДА “ПЕТЪР АТАНАСОВ ” ЗА НАЙ-ДОБЪР СЦЕНАРИЙ –  “СТЕНАТА НА СЕНКИТЕ ”, Елиза Кубарска, Полша.

Едва ли някой ще се изненада, че ръководителят на журите на Банско Филм Фест през 2019 получава премия. Елиза е международен занаятчия на планинарското кино. Нейната история за фамилията шерпи, което прави всичко допустимо, с цел да обезпечи бъдещето на 16-годишния си наследник, надвишава рамките на планинарското кино и ни демонстрира, че борбата с върховете от време на време е единствено средство за прехранване. Перфектен сюжет, операторска работа и постановка, които стопират дъха и те карат да преосмислиш живота си.
НАГРАДА НА ФИЛМ ЗА ПЛАНИНАРСКИ СПОРТОВЕ, ПРИКЛЮЧЕНИЯ И ИЗСЛЕДВАНИЯ –  “ЕВЕРЕСТ: ТРУДНИЯ ПЪТ ”, Павол Барабаш, Словакия
Вълнуващ филм, който посредством спомените към трагичните събития от историческата словашка експедиция до Еверест през 1988 ни демонстрира по какъв начин от време на време животът е кадърен да събере в едно и триумфът, и нещастието. 
СПЕЦИАЛНО СПОМЕНАВАНЕ НА ФИЛМ –  “ДЪХ СВЪРЗАНОСТ ”, Алиша Йънг, Ричард Сайди, Нова Зеландия.
Кратък филм портрет, който отразява философията на състезател от международна големина, разказан по извънредно хубав и лиричен метод.
Специално споменаване на кино лентата –  „ Щастливите камъни “, режисьор Зоя Димитрова, Милена Стойкова – Ваучер за уикенд в хотел Амира и тест драйв в София.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР